Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

Interessant gaming platform in ontwikkeling

Waag society (Henk van Zeijts) presenteerde op het Innovatium in Amsterdam de workshop 'Games Atelier. Creation & Location based playful learning'.

Na het succes van hun game 'Frequentie 1550', een educatief spel over Amsterdam in de middeleeuwen, is Waag society is verder gegaan met de ontwikkeling van games gebaseerd op mobiele technologie. Momenteel werken ze aan de ontwikkeling van een platform: Mobilo. Dit platform kan fysieke locaties  koppelen aan een virtuele wereld. Je moet je dit voorstellen als een kaart van bijvoorbeeld Amsterdam, waar je op specifieke lokaties opdrachten kan definiëren. Door de spelers met een GPS en mobiele telefoon in het gebied te laten rondlopen, komen ze vanzelf onderweg langs allerlei opdrachten.

Waag Society werkt momenteel aan een 'vlaggenschip' waarmee het platform kan worden gepromoot. Naar verwachting zal Mobilo over een half jaar gratis ter beschikking komen voor iedereen. Er zullen workshops worden georganiseerd en lesmateriaal zal ook vrij beschikbaar zijn (al zal dit niet altijd direct uitwisselbaar zijn, vanwege de mogelijke locatiespecifieke context).

 Het platform geeft docenten de mogelijkheid om een educatieve game te ontwikkelen voor hun leerlingen (of studenten), maar is duidelijk ook bedoeld voor studenten om zelf een game te ontwikkelen en die te laten spelen door hun medestudenten of leerlingen. Vooral de aanwezigen die op PABO's werken waren zeer geïnteresseerd in deze laatste optie.

Bij dit project zijn het ILO (UvA) en het IVLOS (UU) betrokken. Zij willen onderzoeken wat de effecten zijn op het leerproces van de leerlingen en studenten. (Leren ze beter, sneller, andere zaken, etc.)

Er komen 2 versies:

  1. Mobile Learning KIt. Voor docenten en evt om studenten zelf een game te laten maken die locatie gebonden is.
  2. Games Atelier is eenzelfde pakket maar dan voor het VO.  

Naast toegang tot het spel is het ook mogelijk om iedere speler zijn eigen homepage te geven. Door terug te kijken op het spel, vindt reflectie plaats. Deze omgeving komt vrij beschikbaar voor iedereen

Er komt een implementatie pakket met lesmateraal en training voor docenten. Het vlaggeschip wordt Frequentie NU. in de toekomst: mobile math en de bosatlas.

in 2008 landelijke opschaling. In 2007 nog alleen ontwikkeling in Amsterdam. Wellicht interessant voor het project 'Duurzame wijk'van Drechtsteden1. Maar ook vanuit de Faculteit Bouwkunde kan ik me interesse voorstellen.

Voor de hardware is nog geen definitieve oplossing voor. Er wordt gedacht aan een verhuur/meeleveren met lesmateriaal kit. Materiaal is vrij beschikbaar. Mobieltjes kunnen door school worden aangeschaft enbij meerdere spellen gebruikt.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

© 2011 TU Delft